Skrevet av Arnstein Finset, styreleder i Kvekerhjelp
Nord-Kivu-provinsen helt øst i DR Kongo har lenge vært preget av uroligheter og konflikter mellom ulike grupper. I vinter toppet det seg da M23-militsen okkuperte millionbyen Goma i en blodig offensiv som krevde mange menneskeliv. Kvekerhjelp har støttet fredsprosjekter i denne delen av DR Kongo i en årrekke. I 2024 støttet Kvekerhjelp et prosjekt med sikte på å forebygge vold og bidra til å konsolidere fred i lokalsamfunnene i området. Etter at Goma ble okkupert i januar i år, har Kvekerhjelp sendt nødhjelp til fordrevne fredsagenter som er isolert i flyktningleire i det krigsherjede området og gir økonomisk støtte til fortsatt arbeid for ikke-voldelig konfliktløsning.
Som en reaksjon på det grusomme folkemordet i Rwanda, borgerkrigen i Burundi og den regionale krigen i DR Kongo ble Kvekersamfunnene i regionen opptatt av å motvirke vold og fremme fred og sameksistens. Med støtte blant annet fra Kvekerhjelp, som mottok bevilgninger fra NORAD til dette formålet, ble Change Agent Peace Program (CAPP) utviklet for å gi kvekerkirkene og samarbeidende organisasjoner et redskap til å forebygge vold, drive mekling, fremme sameksistens og bygge opp igjen samhold i lokalsamfunnene.,
Den organisasjonen som Kvekerhjelp nå støtter er CPGRBC - le Centre de Paix pour la Guérison et la Reconstruction des Bases Communautaires – altså Fredssentret for tilheling og gjenoppbygging av lokale samfunnsstrukturer. I de østlige provinsene i DR Kongo organiserer og støtter CPGRBC et nettverk av fredskomiteer som søker å forebygge og løse lokale konflikter. Medlemmene av fredskomiteene er vanlige mennesker fra lokalsamfunnene, inkludert representanter fra marginaliserte grupper, som bidrar til finne ikkevoldelige løsninger på konflikter som oppstår i form av overgrep, urettferdighet eller vold.
Et grunntrekk ved CPGRBCs arbeid er å trene enkeltmennesker som «agents dechangement» - endringsagenter - som på ulike måter søker å forebygge vold og fremme samarbeid. I prosjektet som ble gjennomført i 2024, ble 60 nye endringsagenter opptrent. Endringsagentene gjennomførte en rekke møter med mennesker berørt av konflikter for å forstå bakgrunnen, tilby seg å mekle og bidra til løsning. Åtti ledere i ulike lokalsamfunn fikk opplæring konfliktløsning, forebygging av konflikter og alternativ til vold og tretti kvinnelige ledere fra lokale fredsorganisasjoner fikk styrket sine ferdigheter innen ledelse og beslutningstaking og ble opplært i konfliktløsning i sine nærmiljøer.
Fortsatt er situasjonen i Nord-Kivu kritisk. M23 har fortsatt kontrollen over store deler av Nord-Kivu. Mange menneske holder fortsatt til under kummerlige forhold i leire for fordrevne, og behovet for nødhjelp er fortsatt stort.
Det arbeides med en politisk løsning på krigshandlingene, men i det dette skrives, står diplomatiet i stampe. Etter mye oppmerksomhet i slutten av januar har krigen i Nord-Kivu kommet i skyggen av situasjonen i Ukraina og andre konflikter. Men krigshandlingene fortsetter. Oppe i dette forsøker CPGRBC og andre fredsorganisasjoner, med utgangspunkt i sentrale kvekerverdier som fred, ikke-vold og felleskap, å gjøre en forskjell, bidra til å løse konflikter som forsterkes under okkupasjonen og hindre at volden river alle sosiale bånd i stykker.



Komentar