Kjære alle Kvekerhjelps venner og givere!
Kvekerhjelps arbeid i 2024 har vært preget av den ekstreme situasjonen i Gaza. Som vi har skrevet i nyhetsbrev underveis i året, opphørte all normal aktivitet i de barnehagene som Kvekerhjelp bidrar til å finansiere allerede fra 7. oktober 2023, da krigen i Gaza brøt ut. De fleste av de ansatte i barnehagene flyktet sørover og har nå bodd midlertidig under kummerlige forhold i den sørlige delen av Gaza. De ansatte har ikke fått lønn siden krigen brøt ut og har levd fra hånd til munn i mer enn et år. Vi vet at noen av de ansatte er blitt drept i krigshandlingene, og mange har mistet nære slektninger og andre nærstående.
Kvekerhjelp har i denne situasjonen prioritert å sende nødhjelp til de ansatte i barnehagene. Om vi ikke formelt sett er deres arbeidsgivere, utgjør vår bevilgning til barnehagene en vesentlig andel av budsjettene, og vi føler en forpliktelse overfor de ansatte. Når foreldrebetalingen faller helt bort, slik den har gjort helt siden krigen brøt ut, er midlene fra Kvekerhjelp viktigere enn noensinne for at de ansatte har noe å leve av i en kritisk tid.
Hva har Kvekerhjelp gjort i Gaza i krigen i det siste året?
I fire omganger har Kvekerhjelp derfor sendt nødhjelpsbevilgninger til PECEP, som drev barnehagene. Hjelpen har blitt fordel til de ansatte, dels i form av kontanter, dels i form av matforsyninger. PECEPs administrasjon har gjort en jobb med å få nødhjelpen fordelt. Kvekerhjelps nødhjelpssendinger har hatt stor betydning for alle dem som er ansatt i barnehagene og bidratt til å lindre den fortvilte situasjonen de har vært i etter at krigen brøt løs.
Det har ikke vært lett å lage et pedagogisk tilbud til de barna som skulle gått i barnehagene under denne krigen. Store deler av befolkningen har flyttet sørover i Gaza. Flere av barnehagebygningene er fullstendig ødelagt eller sterkt skadet. De bygningene som er mer eller mindre intakte blir ofte brukt som midlertidige i boliger. PECEP har likevel greid å gjennomføre noen aktivitetsdager for barn som bevilgninger fra Kvekerhjelp har bidratt til å gjennomføre.
Et bilde fra en av aktivitetsdagene som ble arrangert av PECEP i Gaza.
Det store spørsmålet er selvsagt: Hva nå? Hvordan kan barnehager og skoler bygges opp igjen når det endelig blir en våpenhvile og forhåpentligvis fred? I øyeblikket finnes det ikke noe godt svar på det. PECEP har nylig mottatt bevilgninger fra ANERA, en amerikansk frivillig organisasjon, som mottar midler fra den statlige amerikanske bistandsetaten US Aid, til et midlertidig prosjekt som over et halvt år skal etablere et pedagogisk minimumstilbud til barnehage- og skolebarn i store telt rundt om i Gaza. Dette er åpenbart et prosjekt med et kortsiktig siktemål. Kvekerhjelp er ikke engasjert i dette prosjektet. Det er klart at et langsiktig prosjekt med oppbygging av ødelagte skoler og barnehager vil bli enormt kostbart og kreve mye større økonomiske muskler enn det Kvekerhjelp kan stille opp med.
Kvekerhjelps prioritet nå: hjelp til traumatiserte barn i Gaza
Kvekerhjelp er en liten organisasjon. Vi vil gjerne støtte prosjekter der vårt bidrag utgjør en forskjell og ikke bare drukner i en større sum. Barnehagene i Gaza er nettopp et eksempel på at vår støtte utgjør en forskjell. Uten Kvekerhjelps årlige bevilgninger er vi redd at 13 barnehager med et tilbud til mer en 1000 barn ville blitt nedlagt.
Gazas befolkning er i de 14 månedene som har gått siden krigen startet gjennomgått uendelig store lidelser. Ikke minst har dette gått utover barna. Ikke bare har mange barn fått store fysiske skader, alle barn som har gjennomgått mer enn et år med en usedvanlig brutal krig er blitt utsatt for traumatiske opplevelser. Mange barn sliten med psykiske reaksjoner. For mange av dem er de post-traumatisk reaksjonene av svært alvorlig karakter.
Så hva kan Kvekerhjelp gjøre i denne situasjonen? Vi arbeider nå med å etablere et prosjekt som skal tilby veiledning til foreldre om hvordan de best kan hjelpe sine barn til å håndtere traumeopplevelser som de har blitt utsatt for. For å få til dette prosjektet skal vi samarbeide blant annet med Palestinske Røde Halvmåne og andre lokale ressurser. Vi er nå i gang med planleggingen av dette prosjektet, som vi håper å kunne implementer på nyåret. Dette er nettopp et eksempel på et prosjekt der Kvekerhjelps bidrag vil innebære et være eller ikke-være. Gjennom nyhetsbrev på nyåret vil vi holde dere alle orientert om prosjektet.
Freds- og ikkevoldsprosjekter i Afrika
Som de fleste av dere vet støtter også Kvekerhjelp flere prosjekter i Great Lakes regionen i Øst-Afrika. I løpet av 2024 har vi fått laget evalueringer av disse prosjektene. På nyåret skal vi gå gjennom disse evalueringene og fatte beslutninger om hva vi skal satse mest på i årene framover. Også på dette området skal vi holde dere orientert om planene i nyhetsbrev på nyåret.
God jul og godt nytt år!
Til slutt vil vi takke dere alle for rause gaver til Kvekerhjelp i året som gikk. Det dere har gitt, har betydd en forskjell, blant annet for barnehagelærere i Gaza som har stått på bar bakke i en brutal krig, for fattige kvinner i Burundi og for mennesker som er på flukt fra krig i DR Kongo. I månedene framover vil holde dere oppdatert om prosjektene våre.
Vi ønsker dere alle en god og fredfull juletid og et bedre år for verden enn 2024 har vært.
Vennlig hilsen
Arnstein Finset, styreleder i Kvekerhjelp
Comments